Musca de casă

Aspect: 5-8 mm lungime; partea anterioară a corpului este de culoare neagră, având patru dungi încrucişate pe partea din spate; partea posterioară a corpului este gri pe faţa superioară şi galbenă pe faţa inferioară; corpul este în întregime acoperit de peri; pe cap are doi ochi compuşi (ochi cu faţete) mari şi roşii; muştele de casă au doar o pereche de aripi pentru zbor, cea de a doua servind la stabilizarea zborului.

Biologie: Femelele îşi depun ouăle în gunoi, compost, alimente în putrefacţie (gunoi biodegradabil) şi îngrăşământ amestecat cu paie. După o evoluţie embrionară de aproximativ 15-25 de ore ies din ouă larve, care nu au nici cap, nici picioare. Prin unduirea trupului ele se pot mişca uşor in substratul de hrană, fără a avea nevoie de vreun ajutor. Se hrănesc cu substanţele din materia aflată în putrefacţie. In acest timp ele cresc şi năpârlesc de două ori, înainte de a trece la stadiul de pupă. În stadiile de pupă ele sunt fusiforme. Durata metamorfozei realizată în stadiul de pupă depinde de temperatură şi este de 3-8 zile. La ieşirea din pupă, musca dă la o parte învelişul cu ajutorul unei vezici, ce iese dintr-un buzunar în formă de arc, aflat pe cap. Muştele adulte sunt deja la trei zile de la eclozare gata de reproducere. Muştele zboară cu mare precizie şi agilitate. Viteza lor de zbor este de 2m/s (7, 2 km/h), -viteză la care bat din aripi de 200 de ori pe secundă.

Răspândire: Muştele pot fi găsite peste tot în lume, cu excepţia deşerturilor, a regiunilor polare şi a celor alpine de la mare altitudine. În habitatele lor pot fi întâlnite mai ales în case, apartamente, grajduri şi locuri de depozitare a gunoaielor.

Dăunător: Musca este un agent supărător tipic precum şi un dăunător igienic. Muştele deranjează oamenii, aşezându-se şi deplasându-se pe diverse părţi ale corpului lor, zburând haotic prin cameră şi zumzăind. Prin depunerea ouălor şi din cauza etapei de hrănire a larvelor, ele pot contamina mâncarea. Deoarece sunt purtătoare de boli, ele devin un pericol pentru igienă. Există dovezi că muştele de casă pot transmite bacteria Helicobacter pylori, ce poate cauza ulcer la om. Astfel se presupune că muştele sunt purtătoare şi de alte boli pe lângă aceasta, deşi rolul ei ca transmiţător de boli este probabil adesea supraestimat.

Produse pentru nimicire

Muște – Absolut gel, Kamikaze momeală, Karakurt momeală, Kamikaze bandă adezivă, Karakurt bandă adezivă , Quick Bayt Spray , Aqua K-Othrine.

Control

În cazul în care sunteți invadat de muște este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de dezinsecție, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de muște pe termen foarte lung. Firmele de dezinsecție specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacte

Dacă aveți întrebări contactați-ne în timpul orelor de lucru și aflați răspunsul în scurt timp!