Șoareci
Șoarecii au de obicei aproximativ de la 14 până la 19 cm lungime, inclusiv lungimea cozii. Una dintre cele mai evidente distincții în cadrul acestor specii este culoarea.
Ce cunoaștem despre șoareci?
Cu cât știi mai multe despre șoareci, cu atât le poți preveni mai bine invazia.
Aspect
Șoarecele de casă este gri-maro, cu o coadă aproape complet fără păr, care este la fel de lungă sau mai lungă decât corpul. Șoarecele de casă este de obicei cea mai mică dintre aceste specii.
Șoarecele căprior este de culoare maro-cenușiu până la maro-roșcat, cu fețe și picioare de culoare albă și o coadă care are mai puțin de jumătate din lungimea corpului.
Șoarecele cu picioare albe arată aproape identic cu șoarecele căprior, cu excepția dimensiunii sale mai mari.
Reproducere
Șoarecele de casă se reproduce pe tot parcursul anului în interiorul structurilor, cum ar fi casele. Cu toate acestea, în mediul său sălbatic, perioada de reproducere este în general din aprilie până în septembrie. Femelele au în general 5-10 pui pe an. Femelele ating maturitatea sexuală de la vârsta de cinci până la șase săptămâni și vor trăi aproximativ un an în sălbăticie și până la doi ani în zonele protejate.
Comportament și dietă
Șoarecii sunt în principal nocturni și scapă rapid din situații periculoase. Dacă șoarecii sunt văzuți în timpul zilei, este probabil să fie un șoarece de casă. Șoarecele de casă și șoarecele cu picioare albe sunt buni alpiniști și înotători. Șoarecii de casă stau aproape de cuiburile lor și rareori călătoresc la mai mult de 30 de metri de cuib. Șoarecele cu picioare albe și șoarecele căprior sunt mai probabil să se aventureze mai departe de cuibul lor.
Șoarecii sunt susceptibili să depoziteze alimente în cuibul sau vizuina lor și sunt considerați omnivori. În mediile lor sălbatice, non-domestice, șoarecii mănâncă multe tipuri de frunze de plante, tulpini, semințe, rădăcini de plante, fructe, fructe de pădure și insecte. Atunci când ocupă zone apropiate de oameni, ei vor mânca tot ce a rămas în jur și tot ce este ușor disponibil pentru ei.
Cum vă poate ajuta PestControl-Expert să scăpați de șoareci?
Aproape toate problemele legate de șoareci necesită utilizarea unei abordări program integrat de management al dăunătorilor (PIM). După cum am menționat mai sus, șoarecele de casă, șoarecele căprior și șoarecele cu picioare albe au habitate și comportamente oarecum diferite. Prin urmare, primul lucru pe care îl va face specialistul nostru PestControl-Expert în gestionarea dăunătorilor (PCE) este să identifice corect tipul șoarecelui și să dezvolte un plan de tratament eficient pentru specia care cauzează problemele. Probabil cel mai important factor de luat în considerare este dacă șoarecii dăunători trăiesc în interiorul sau în afara structurii și unde se duc pentru a se hrăni. Cunoașterea acestui lucru va ajuta PCE să elaboreze un plan de tratament eficient. Odată ce un plan de tratament este pregătit, clientul este înștiințat despre tot ce va face PCE și cum vor afecta acțiunile acestuia populația de șoareci.
În funcție de situația Dvs. specifică, PCE va folosi atât metode nechimice, cât și chimice. Metodele non-chimice nu sunt numai eficiente, dar au ca rezultat obținerea controlul. Unele proceduri eficiente de control non-chimic pe care PCE le va recomanda includ:
- Excluderea și etanșarea siturilor care permit șoarecilor să intre într-o structură. PCE va sigila deschiderile mai mari de 63cm folosind materiale de excludere. Menținerea șoarecilor în afara structurii nu este întotdeauna un proiect simplu; cu toate acestea, excluderea este singura, cea mai bună modalitate pe termen lung de a face față problemelor ce le creează șoarecii.
- PCE vă va recomanda utilizarea măsurilor de salubritate atât în interior, cât și în exterior pentru a ajuta la minimizarea hranei și apei disponibile care atrage și susțin o populație de șoareci. De asemenea, PCE vă va recomanda îndepărtarea vegetației, a resturilor sau a dezordinii care creează ascunzișuri pe care șoarecii le pot folosi ca locuri de adăpost.
- De multe ori, planul de tratament al PCE va include utilizarea capcanelor și a altor dispozitive mecanice pentru a elimina șoarecii.
Un ultim lucru pe care ar trebui să-l rețineți! Nu amânați atunci când vedeți semne ale unei probleme legate de șoareci. Femela șoarece de casă este un animal foarte prolific. Așadar, dacă așteptați prea mult pentru a începe măsurile de control, câteva dintre ele pot deveni rapid o infestare mare. Apelați la serviciile noastre profesionale pentru a scăpa de șoareci.
Șobolani
Există numeroase specii de șobolani. Ei creează cel mai frecvent daune majore în gospodării și afaceri. Șobolanul este, de asemenea, identificat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ca o gazdă pentru viruși și, prin urmare, prezintă un pericol de sănătate pentru oameni.
Ce cunoaștem despre șobolani?
Cu cât știi mai multe despre șobolani, cu atât le poți preveni mai bine invazia.
Aspect
Șobolanii bruni sau de canalizare. Sunt șobolani mari, îngroșați, care pot crește până la lungimi de aproximativ 33-40 cm atunci când sunt măsurați de la nas până la vârful cozii. Culoarea este în primul rând cenușie pe partea inferioară și roșiatică sau cenușie-brună până la negru pe partea superioară a corpului. Urechile și coada șobolanului brun sunt fără păr, iar coada este mai scurtă decât lungimea corpului șobolanului. Cu botul tocit, adulții de șobolan norvegian cântăresc aproximativ 200-500 grame.
Șobolanii negri sunt mai mici decât șobolanii bruni. Adulții cântăresc aproximativ 150-300 grame. Cozile lor sunt mai lungi decât restul corpului și sunt uniform de culoare închisă. Partea inferioară a corpului șobolanului negru este cenușiu sau alb. Botul șobolanului negru este ascuțit, iar aspectul general al șobolanului negru este mult mai elegant decât al șobolanului brun.
Dieta
Șobolanii negri sunt omnivori și se vor hrăni cu multe tipuri de vegetație, cum ar fi fructe, cereale, semințe și produse alimentare. De asemenea, șobolanii negri sunt susceptibili în a consuma insecte. La fel ca șobolanii bruni, șobolanii negri distrug mult mai multe alimente prin contaminarea lor cu fecale și urină decât prin consum.
Șobolanii bruni sunt de asemenea omnivori și vor mânca aproape orice se găsește în apropierea locurilor în care oamenii aruncă mâncarea. În același timp, șobolanii bruni pot prăda pești, păsări, șoareci, reptile mici și amfibieni. Ei pot mânca vegetație, dar preferă carnea sau deșeurile legate de carne.
Reproducere
Șobolanii negri sunt poligami și se grupează în colonii de mai mulți masculi și femele. Împerecherea poate avea loc pe tot parcursul anului în locuri în care condițiile de mediu sunt favorabile. Femelele adulte sunt capabile să se reproducă la vârsta de 3-5 luni, pot produce până la cinci pui în fiecare an. Șobolanii negri adulți trăiesc de obicei aproximativ un an.
Șobolanii bruni, de asemenea, sunt poligami și formează colonii de mulți masculi și femele. Împerecherea atinge în general apogeul în lunile mai calde ale anului, dar pot avea loc, în unele zone, și pe tot parcursul anului. Femelele adulte vor naște aproximativ șapte pui pe an și se vor împerechea din nou la aproximativ 18 ore după ce au dat naștere puilor. Potențialul de reproducere al unei femele de șobolan brun este de aproximativ 50-60 de pui pe an.
Cum vă poate ajuta PestControl-Expert să scăpați de șobolani?
Șobolanii bruni și șobolanii negri sunt foarte diferiți în obiceiuri, habitate și comportament, așa că prima cerință a unui program de tratament pentru șobolani este identificarea corectă a șobolanului și dezvoltarea unui plan de tratament care funcționează pentru acea specie. O altă componentă importantă a tratamentului este educarea clientului, astfel încât clientul să înțeleagă conceptele programului de control propus.
Profesioniștii PestControl-Expert în gestionarea dăunătorilor (PCE) practică toate tehnicile implicate în managementul integrat al dăunătorilor pentru rozătoare. Tratamentul șobolanului implică atât metode nechimice, cât și chimice. Unele dintre cele mai importante metode non-chimice sunt:
- Excluderea și etanșarea locurilor mai mari de 5cm folosind materiale pentru a împiedica șobolanii să intre într-o structură.
- Igienă interioară și exterioară pentru a minimiza hrana și apa disponibilă care susține o populație de șobolani.
- Menținerea vegetației rărite sau îndepărtate din perimetrul clădirilor.
- Îndepărtarea dezordinii și a oricăror resturi care creează ascunzători pe care șobolanii le pot folosi ca locuri de adăpost.
- Folosind capcane și alte mijloace mecanice pentru a elimina șobolanii.
Controlul șobolanilor folosind produse chimice implică momeli concepute pentru a ucide șobolani. Trebuie de avut grijă pentru a vă asigura că momelile sunt plasate corect și că instrucțiunile de utilizare de pe eticheta produsului sunt respectate cu strictețe. Una dintre cele mai comune tehnici de utilizare a momelii este de a plasa formula de momeală într-o stație de momeală inviolabilă pentru rozătoare, care protejează momeala de expunerea accidentală la animale sau oameni care nu sunt țintă. În situațiile în care șobolanii nu sunt controlați cu produse convenționale, poate fi uneori necesară fumigația vehiculelor de transport sau a vizuinilor de pământ pentru șobolani.
Popândăi
Popândăii, sunt rozătoare de vizuină. Sunt cunoscute aproximativ 41 de specii în întreaga lume. Popândăii sunt renumiți în mod obișnuit pentru activitățile lor extinse de a săpa tuneluri și pentru capacitatea lor de a distruge fermele și grădinile.
Ce cunoaștem despre popândăi?
Cu cât știi mai multe despre popândăi, cu atât le poți preveni mai bine invazia.
Aspect
Părțile corpului ajută foarte mult la identificare. Popândăii au labe mari, cu gheare pentru săpat, urechi și ochi mici, o coadă scurtă, cu părul rar, un cap relativ plat, sunt de culoare maronie până la negricioasă și variază în mărime de la 10 la 50cm. Popândăii au dinți frontali mari (incisivi) care sunt folosiți pentru mestecat.
Comportamente și Obiceiuri
Sistemul de tunel subteran al popândăului este de aproximativ 50 cm sub pământ; vizuinile de cuibărit pot fi până la 200cm sub pământ.
Popândăul se împerechează de 1-2 ori pe an și pot naște pană la 3-4 pui per generație.
Popândăii sunt animale erbivore care consumă: copaci foarte mici, arbuști, bulbi de plante, rădăcini, semințe și legume precum mazăre, morcovi, ceapă și cartofi.
Buzele unui popândău se închid în spatele dinților din față, astfel încât să nu înghită murdărie când sapă.
Sunt activi pe tot parcursul anului, dar cel mai predispuși sunt să facă tunel primăvara și toamna atunci când conținutul de umiditate al solului este cel mai bun pentru săpat.
Popândăii nu beau apă, în schimb obțin lichide din plantele pe care le mănâncă.
Popândăii sunt activi atât ziua, cât și noaptea.
Tuneluri
După cum am menționat mai sus, popândăii construiesc un complex de tuneluri formate din movile, tuneluri laterale și un tunel principal. Apariția movilelor - grămezile în formă de semilună de pământ excavat - este o caracteristică de identificare foarte importantă. Movile apar adesea în grupuri. Tunelurile laterale servesc ca tuneluri de alimentare pe care popândăul le construiește pentru a ajunge la sursele de hrană.
Declinul inexplicabil al plantelor ajută, de asemenea, la identificarea activității popândăului. Popândăii își părăsesc rareori vizuinile; cu toate acestea, ei vor părăsi vizuina și se vor hrăni cu vegetația de suprafață. Acest comportament de hrănire, care apare adesea în grădini, este o altă modalitate bună de a identifica daunele cauzate de popândăi.
Cum vă poate ajuta PestControl-Expert să scăpați de popândăi?
Unul dintre motivele pentru care controlul popândăului este atât de dificil este că daunele lor au loc de obicei sub pământ, astfel încât daunele popândăului la plante rămân adesea nedetectate. Pentru a face controlul popândăului oarecum mai puțin complicat, asigurați-vă că luați măsuri imediate de control când vedeți orice semn de activitate ai acestei rozătoare.
Controlul de succes al popândăului implică aproape întotdeauna mai mult decât doar o metodă de control. Deși există multe metode de control disponibile, utilizarea unui specialist profesionist în controlul animalelor este în mod normal cea mai bună cale pe termen lung.
Elementele de bază ale controlului popândăului includ folosirea de capcane și substanțe chimice toxice. Fiți foarte atenți la utilizarea acestor tactici dacă sunt copii sau animale de companie în preajmă. De asemenea, uneori poate fi utilă utilizarea unui produs numit sârma popândăului plasată sub pământ și concepută pentru a împiedica mișcarea popândăilor la suprafața solului.
Specialiștii PestControl-Expert sunt instruiți pentru a ajuta la gestionarea și controlul popândăilor precum și a dăunătorilor similari. Deoarece fiecare casă este diferită, PestControl-Expert va proiecta un program unic de tratament pentru situația Dvs.