Curiozități despre furnici

Furnicile sunt insecte extraordinare, care impresioneaza pe oricine. Daca pana acum nu stiai cat de elaborata e societatea lor sau cat de mult se aseamana cu noi, iti oferim mai jos cateva lucruri interesante despre furnici.

Raspandire si specii

In lume exista peste 10.000 de specii de furnici, de culori si dimensiuni variate. Dimensiunea medie este cuprinsa intre 2 si 7 mm, insa exista si funici care pot atinge 2,5 cm. furnicile pot avea culori de la albastru sau violet, pana la verde, rosu sau maro.

Se considera ca biomasa tuturor furnicilor din lume echivaleaza cu biomasa tuturor oamenilor, si reprezinta aproximativ 10% din biomasa tuturor animalelor.

Furnicile traiesc pe toate continentele, exceptand Antarctica, unde este prea frig. Cele mai multe specii de furnici vietuiesc in zonele tropicale si sub-tropicale.

Se pare ca furnicile au trait alaturi de dinozarui. Fosile ale lor dateaza de acum 130 de milioane de ani.

Anatomie

Furnicile sunt construite sa fie foarte rezistente si eficiente in munca pe care o depun. O furnica poate ridica de 20 de ori greutatea ei.

Fiecare individ are 6 picioare puternice, dotate cu 3 articulatii, ce permit furnicii sa se deplaseze pe orice fel de teren accidentat. Daca un om ar putea alerga atat de repede precum o frunica, raportat la greutatea lui, atunci ar avea o viteza similara cu cea a unui cal de curse.

Furnicile sunt cele mai inteligente insecte. Creierul lor contine in jur de 250.000 de celule nervoase, fiind cel mai bine dezvoltat dintre toate insectele. Prin comparatie, creierul uman are 10 milioane de celule.

Cei doi ochi sunt formati din alti ochii mai mici, si ofera un simt vizula foarte bine dezvoltat. Cu toate acestea, exista si specii de furnici fara vedere. Acestea comunica prin semnale chimice, de tipul feromonilor. Comunicarea chimica este folosita de toate tipurile de furnici, fiind cea mai eficienta.

Furnicile au doua maxilare puternice, care functioneaza precum foarfecele. Insectele nu pot inghiti hrana solida, ci doar seva sau sucul alimentelor, pe care le storc cu falcile solide.

Fiecare furnica prezinta 2 stomacuri: intr-unul acumuleaza mancare pentru sine, iar in celalalt pentru colonie.

Antenele sunt folosite atat pentru simtul tactil, dar si pentru miros.

Unele specii de furnici sunt dotate la extremitatea posterioara cu un ac, folosit pentru aparare sau pentru a-si prinde prada. Toxinele unor specii sunt foarte otravitoare putand omori chiar si un om ( daca este intepat de un numar mare de furnici). Inchizita folosea anumite tipuri de furnici pentru a omori sau tortura.

Nu toate speciile de furnici prezinta ac. Unele, precum furnicile de padure si furnicile negre, au abilitatea de a raspandi un jet bogat in acid formic. Astfel de fornici sunt luate de pasari in penajul lor pentru a le ajuta sa scape de paraziti. La schimb, furnicile au parte de o masa copioasa.

In functie de munca pe care o depun in colonie, furnicile sunt construite diferit. De exemplu, furnicile-soldat, responsabile de apararea musuroiului, au capul mai mare decat cele lucratoare. Ele astupa intrarea in colonie cu capul supra-dimensionat. In momentul in care o furnica de-a casei soseste, aceasta ii rosteste chimic parola si poate intra. Furnicile straine sunt oprite.

Colonia

In functie de specie, o colonie poate fi formata din cateva sute de indivizi sau cateva milioane.

Colonia este condusa de cel putin o regina. Aceasta este singura care are dreptul sa procreeze. Regina poate trai pana la 35 de ani. In momentul in care moare o alta regina ii poate lua locul sau musuroiul este condamnat la pieire. Regina are aripi, pe care le pierde dupa imperechere. De obicei, este mai masiva decat furnicile lucratoare.

Regina se imperecheaza cu unul sau mai multi masculi, numiti trantori. Si ei prezinta aripi, imperecherea facandu-se in zbor. Ei sunt mai micuti si decat restul furnicilor. Dupa reproducere, ei vor muri. Regina se imperecheaza o singura data in viata, materialul seminal acumulat fiind suficient pentru a fertiliza ouale pana va muri.

Furnicile lucratoare sunt cele pe care le putem vedea peste tot. Ele mentin viata musuroiului. O lucratoare traieste intre 45 si 60 de zile. Furnicile muncitoare pot avea diverse roluri, bine definite: paznici, vanatori, culegatori, gunoieri, dadace, soldati etc.

Furnicile gunoier strang materiile fecale sau resturile nedorite din musuroi si le depoziteaza la “groapa de gunoi” aflata in afara coloniei.

Furnicile legionar din America de Sud, traiesc in colonii formate din 700.000 de membri. Ele sunt furnici nomade, intreaga colonie fiind intr-o perpetua calatorie. Sunt extrem de agresive si distrug tot in calea lor. Colonia isi poarta in calatorie ouale si larvele, care se dezvolta din mers.

In musuroi, ouale si larvele sunt asezate pe varste. Seara ouale sunt duse spre centrul musuroiului pentru a fi protejate de frig, iar dimineata sunt readuse spre suprafata pentru a se incalzi.

Furnicile lucratoare nu au voie sa se reproduca, in general sunt sterile. Totusi, daca depun oua acestea nu vor fi fertilizate si vor ajunge sursa de hrana.

Furnicile sunt omnivore. Consuma atat insecte, larve,oua cat si fructe, frunze, material vegetal.

Cand o furnica descopera o sursa valoroasa de hrana, ia atat cat poate duce si se intoarce la musuroi, dar nu inainte de a lasa o urma oflactiva, care sa ii permita ei sau suratelor ei sa se intoarca la aceasta sursa.

Furnicile se lupta intre ele, ce-i drept destul de rar. Armatele a doua colonii incing adevarate razboaie, care pot dura zile intregi. La final, pe campul de batalie vor zacea mii sau milioane de cadavre.

Agricultura si sclavie

Nu omul a fost cel care a inventat agricultura, ci furnicile, cu 40 de milioane de ani inainte.

Anumite specii de furnici, macina cu falcile puternice frunze, pe care le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta este depozitata intr-un anume loc si va oferi un pretios substrat pe care vor creste ciuperci. Ciupercile vor putea fi consumate de furnici, spre deosebire de frunze, a caror celuloza nu poate fi digerata.

La furnici a fost observata si lucrarea de fertilizare a a culturilor folosind ingrasamantul natural obtinut din fecale.

Furnicile cresc si animale. Unele specii de furnici profita de secretia dulce secretata de afide, mici insecte ce se hranesc cu seva plantelor. Furnicile “mulg” afidele pentru a obtine delicioasa secretie. Afidele sunt tinute in turme, care sunt duse la pascut pe anumite plante. Cand planta respectiva a fost epuizata, turma este dusa spre o alta sursa de hrana. Furnicile pazesc cu strasnicie afidele, luptandu-se cu insecte pradatoare sau alte furnici.

Sclavia a aparut tot la furnici. O specie de furnici din Amazon (Polyergus rufescens) este recunoscuta pentru obiceiul de lua in sclavie alte furnici. Ele ataca musuroaiele altor specii de furnici sau chiar ale propriei specii, si fura ouale acestora. Cand vor ecloza, furnicile vor fi obligate sa munceasca pentru noua colonie.

Ba mai mult, unele furnici din genul Polyergus atacul musuroiul furnicilor din genul Formica in frunte cu regina. Regina atacatoare o va ucide pe cea Formica si ii va lua locul. Intreaga colonie Formica va munci acum pentru furnicile Polyergus.

Furnicile consuma orice intalnesc. Insectele sunt prada sigura pentru furnici. Intr-un musuroi mare, intr-o singura zi, peste 100.000 de insecte sunt aduse. Insa furnicile nu se multumesc doar cu insecte: reptile, amfibieni, chiar pasari si mamifere mici sunt vanate, gratie toxinelor extrem de puternice, secretate de unele specii de furnici.

Produse pentru nimicire

Furnici – K-Othrine SC 25, K-Othrine EC 15, K Obiol EC 25.

Control

În cazul în care sunteți invadat de furnici este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de dezinsecție, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de furnici pe termen foarte lung. Firmele de dezinsecție specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacte

Dacă aveți întrebări contactați-ne în timpul orelor de lucru și aflați răspunsul în scurt timp!