DEZINSECȚIE
ECHIPA BMPC PCE - Indiferent de anotimp!

Beneficiile Dezinsecției
Unul din beneficiile pentru care merită să închei un contract cu noi este în siguranța procedurii. Compania noastră utilizează soluții eficiente în combaterea dăunătorilor, dar care sunt în același timp sigure. Altfel spus, compania noastră nu va înlocui un pericol (insectele dăunătoare) cu altul (substanțele toxice), ci va rezolva problema conform normelor de siguranță.
Ce este Dezinsecția?
Dezinsecţia este ansamblul mijloacelor şi metodelor de prevenire şi combatere a
artropodelor, care vehiculează şi transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase
şi parazitare pentru om şi animale si care provoacă disconfort si reduce potențialul de
muncă.
Importanţa dezinsecţiei medicale în complexitatea măsurilor profilactice nespecifice şi de combatere a bolilor transmisibile rămâne a fi semnificativă.
Activităţile antropurgice pe parcursul ultimelor decenii, precum globalizarea, intensificarea călătoriilor şi comerţului internaţional contribuie la extinderea arealului şi structurii diferitor specii de artropode, accelerarea ritmului de sinantropizare, crearea a noi nişe ecologice.

Pentru combaterea unei populații sau invazii de gândaci, echipa BMPC va interveni într-un timp scurt cu echipament modern, produse profesionale.
Solicită o consultație gratuită!
Solicită ACUM!Artropodele de însemnătate epidemiologică şi sanitaro-igienică

Artropodele
Artropodele sunt vectori foarte frecvenți ai bolilor infecțioase. Vectorul de transmitere este, un organism viu, care poate răspândi boli infecțioase între oameni sau de la animale la oameni prin diferite căi: sanguine, alimentară. Acestea ingerează, de la oameni, animale, sau preiau de pe suprafețele murdare microorganismele patogene (bacterii, viruși, protozoare), și le transmit mai departe.
Infecțiile răspândite de insecte reprezintă aproximaiv 17% din totalitatea bolilor
infecțioase. Povara acestor infecții este cea mai mare în zonele tropicale și subtropicale și afectează disproporționat cele mai sărace populații. Din 2014, focare mari de dengue, malarie, febra galbenă Chikungunya și Zika au afectat poupulațiile, au pretins vieți și au copleșit sistemele de sănătate în multe țări.
Vectori principali ai unor infecții contagioase
Țânțari: se înmulțesc începând cu perioada aprilie – mai, când temperaturile din apele stătătoare ajung la 10 grade. În orice loc unde se adună apă – iazuri, dar și streșini, bălți și jgheaburi – țânțarii găsesc un mediu potrivit pentru înmulțire. Dacă temperaturile le sunt favorabile, populația țânțarilor poate deveni foarte numeroasă, pentru că generațiile din primăvară și vara se succed la fiecare 15–20 zile. Iar cum primăvara anului 2019 s-a dovedit a fi foarte umedă, ploioasă, țânțarii au găsit un mediu propice pentru înmulțire. Mușcătura țânțarilor nu este problematică în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai mulți indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni. Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika. Din fericire, însă, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile.
În afară de răspândirea unor afecțiuni, țânțarii pot provoca și reacții alergice. Ele sunt minore, dar asta nu le face mai puțîn deranjante. Dacă în cazul unor persoane mușcătura de țânțar se transformă doar într-un punct înroșit, în cazul altora, în zona mușcăturii apare o umflătură ce este însoțită de un prurit intens. În cazul copiilor, care suportă cu dificultate mâncărimile, există posibilitatea că locul respectiv să se infecteze din cauza scărpinatului intens. Unele persoane sunt mai des înțepate de țânțar decât altele. În general, țânțarii înțeapă mai des copiii și femeile însărcinate. Viitoarele mame sunt piscate de țânțari de două ori mai des decât alte persoane, din cauza că temperatura corpului lor este puțin mai crescută, și expiră cu peste 20% mai mult CO2, la fel și copiii. De asemenea, s-a observat că țânțarii sunt atrași de persoanele cu grupa sanguină 0. Acestea au fost înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, învreme ce persoanele care au grupa B se află pe undeva la mijloc. De aceea, e important de știut care sunt metodele cele mai bune și sigure, inclusiv soluțiile naturiste, pentru a scăpa de neplăcutele insecte.
Cum scăpăm de țânțari?




- Plasă anti-țânțari – Cea mai simplă și trainică metodă prin care poți ține țânțarii departe este să pui plasă anti-țântari la geamuri. În acest fel, nicio insectă nu va putea intra în locuință. Plasa se aplica foarte simplu, fie direct pe cadrul geamului, fie pe un cadru separat, ce se prinde de geam.
- Spray – Te scapă de aceştia pentru câteva ore. Este foarte important să citeşti şi să respecţi indicaţiile scrise pe ambalajul produsului.
- Pastile sau soluție lichidă – Reprezintă o metodă extrem de eficientă, iar efectul unei pastile durează aproximativ o noapte. Este bine să le achiziţionezi împreună cu dispozitivul special pentru priză.
- Sistem cu ultrasunete – Este o soluţie non toxică împotriva ţânţarilor şi a altor insecte.Ultrasunetele nu pot fi detectate de urechea umană, însă sunt suficient de fine pentru a alunga insectele din zona respectivă.
- Lămpi cu ultraviolete – Ele pot fi folosite în încăperi închise, fiind plasate la o înălţime de 2 m de sol, într-un colţ întunecat al încăperii. De asemenea, aceste lămpi pot fi folosite şi în grădină, alungând insectele.
Atunci, când nici una din variante nu vă ajută, contactați furnizorul profesional DDD. PestControl-Expert, vă va ajuta să scăpați de dăunatorii nepoftiți.
Speciile Chrysops (muștele de cai) sunt vectorul pentru filarioză. Speciile Simuliidae (muștele negre) transmit oncocercoza (cecitatea râurilor). Speciile Tsetse transmit tripanozomiaza africană (boala somnului). Speciile Phlebotominae transmit leishmanioza.

Musca domestică

Musca verde
Pe lângă rolul lor direct în transmisia microorganismelor, muștele pot fi cauza condițiilor legate de dezvoltarea și migrarea larvelor pe sub piele. Contaminarea are loc fie prin contacul cu pământ pe care muștele și-au depus ouăle, fie prin haine pe care muștele și-au depus ouăle. Prevenția se poate face prin evitarea întinderii pe pământ și evitarea uscării hainelor în aer liber. Este recomandat ca hainele să fie călcate după uscare pentru a distruge, prin intermediul căldurii de la fierul de călcat, orice larvă prezentă.
După țânțari, muștele reprezintă probabil cea mai enervantă categorie de dăunători prezenți în timpul verii. Acestea nu numai ca pot fi foarte gălăgioase, ci totodată înțepăturile muștelor sunt dureroase iar uneori acestea pot contamina alimentele. Mai mult decât atât, excrementele muștelor lăsate pe pereți, pe corpurile de iluminat dar și pe geamuri sunt foarte inestetice dar și dificil de îndepărtat. În timpul verii cu toții ne dorim să scăpăm de muște cât mai ușor.
Pentru noi, echipa de la PestControl-Expert, combaterea dăunătorilor reprezintă o preocupare zilnică. Drept urmare ne propunem să oferim mereu cele mai bune metode de combatere a dăunătorilor. În magazinul nostru online vei găsi o categorie special concepută pentru combaterea insectelor zburătoare, așa cum sunt și muștele.
Te invităm să vezi oferta noastră de apărare împotriva muștelor și cu siguranță vei găsi dispozitivul de care aveai nevoie pentru a ține muștele de casă departe de tine.
După cum bine știm deja, este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Acest lucru este valabil și în cazul combaterii muștelor. Pentru a evita prezența muștelor în locuință ar trebui să iei câteva măsuri necesare. Înainte de toate, ar trebui ca gunoiul să fie aruncat în mod frecvent. De asemenea, depozitarea alimentelor ar trebui efectuată doar în condiții optime. Foarte utilă se poate dovedi a fi și instalarea unor plase anti muște la ferestre și la uși.
În cazul în care în gospodarie există un grajd, atunci acesta ar trebui construit din beton iar balegărul trebuie îndepărtat zilnic pentru a se preveni depunerea ouălelor de către muște. Rezidurile organice trebuie, la rândul lor, îndepartate în mod frecvent. În cazul în care prevenirea muștelor a fost ignorată, atunci este probabil să fie deja nevoie de combaterea lor. Metoda de combatere va fi aleasă în funcție de numărul de muște prezente pe proprietatea ta. Dacă nu sunt prezente mai mult de câteva muște, atunci poți folosi deja tradiționala paletă de muște sau chiar lipiciul de muște. În cazul paletelor de muște, ar trebui sa știi că acestea au evoluat în ultimul timp. În oferta noastră poți găsi paleta de muște electrica, mult mai eficientă, mai ușor de folosit dar și mai distractivă. În cazul în care numărul muștelor este mult mai mare, atunci cu siguranță va trebui să alegi un mod de combatere pe masură.
Ai la dispoziție următoarele metode:
Cele din urmă se dovdesc a fi și cele mai eficiente. Sunt foarte simplu de folosit în primul rând și totodată sunt mult mai estetice. Cele mai eficiente metode împotriva muștelor sunt:
Insecticidele: insecticidele se dizolvă de regulă în apă iar mai apoi cu ajutorul unui pulverizator sunt aplicate în locurile în care se așează muștele adesea. Acestea pot fi ramele geamurilor, a ușilor, unele corpuri de iluminat și în general locurile calduțe. Odată ce se vor așeza pe aceste locuri, muștele vor fi ucise în scurt timp. Singurul dezavantaj al acestei metode este faptul că necesită reaplicare dupa câteva săptămâni.
Dispozitive cu lumină UV: acestea pot avea un grilaj electric sau benzi adezive. Noi recomandăm produsele care dispun de un grilaj electric, deoarece sunt mult mai simple și mult mai eficiente. Muștele sunt atrase de lumina ultravioletă iar astfel vor zbura către aceasta, fiind electrocutată de acel grilaj electric. De cele mai multe ori, rezultatele cele mai bune sunt obținute atunci când lumina din exterior este redusă și nu sunt folosite alte surse alternative de lumină. Dispozitivele cu benzi adezive sunt recomandate doar în cazul încăperilor cu domeniul industrie alimentară, astfel încât să nu existe șansa ca insectele să ajungă în produsele alimentare.
Pentru combaterea muștelor echipa PestControl-Expert intervine cu tehnici, echipament profesional, specialiști bine instruiți!
Solicită o ofertă gratuit!
Gândacii
Gândacii de bucătărie fac parte din ordinul Blattaria, în Moldova se întâlnesc cel mai des două specii: gândacul galben de bucătărie – Blattella Germanica, culoare cafenie - gălbuie de dimensiune 9-18 mm și gândacul negru de bucătărie – Blattella Orientalis, culoare brună - negricioasă de dimensiune 19-30 mm. La prima vedere, gândacul negru pare mult mai periculos, în realitate gândacul galben de bucătărie este mult mai dăunator populației, deoarece se înmulțește rapid și iși face cuiburi cu ușurință în toate locurile .
Cele două specii infestează în general spațiile în care sursa de hrană este din belșug : locuințe, depozite, patiserii, restaurante, etc .
Gândacul galben de bucătărie – Blattella germanica
Adultul are corpul oval – alungit de 9 – 18 mm, de culoare cafenie - gălbuie, cu nuanțe brune și prezintă 2 dungi brune paralele. Au antenele mai lungi decât corpul și picioare lungi prevăzute cu spini lungi și subțiri. Aripile posterioare transparente și bine dezvoltate au rol doar de protecție.
Ooteca conține 15 – 40 ouă și are forma unei valize de 6 - 8 mm lungime și 2,0 - 2,3 mm lățime, prevăzute cu pereți chitinoși, care împart ootecile în mai multe compartimente, fiecare conținând un singur ou. Larva este de culoare galbenă si seamănă cu adultul. Se pot observa și rudimente de aripi și 2 benzi longitudinale brune.
În general adulții apar primăvara, după perioada de iernat, și încep să se hrănească cu produse alimentare. Împerecherea are loc tot primăvara, când sunt temperaturi de 20°C. După 8 - 10 zile de la împerechere, femela va depune ouăle în ooteca pe care o poartă fixată pe ultimele segmente abdominale aproape toată perioada de incubație.


Gândacul negru de bucătărie – Blatta orientalis
Adultul prezinta dimorfism sexual. Masculul are corp de 19 – 25 mm, de culoare bruna– castanie, aripi care ajung pana la ultima treime a abdomenului, de culoare cafenie –roscata si antene mai lungi decat lungimea corpului. Femeia are corpul oval mai mare decat masculii de 18 – 30 mm, de culoare bruna – negricioasa. Capacul este rotunjit si hipognat, aripile nu depasesc metanotul si au rudimente , antenele sunt setiforme. Oul este cilindric, de culoare cafenie – bruna, acoperit cu o carena in partea superioara, lung de 10 – 12 mm si lat de 5 – 7 mm. Gandacii depun oul in ooteci care contin intre 12 si 18 oua. Larva este postiligopoda, seamana cu adultul, dar nu prezinta aripi. Larvele naparlesc de 6 – 7 ori in cursul evolutiei
Aparitia lor depinde de temperaturile de la an la an. In general la inceputul lunii aprilie isi fac aparitia primii adulti, din locuri de diapauza cum ar fi dusumele sau crapaturi de pereti. Dupa 30 de zile, timp in care se hranesc, incepe imperecherea si femela depune 12 – 18 oua in ooteci, pe care le poarta intre 5 si 7 zile, apoi le depune in locuri intunecate si retrase. Incubatia dureaza intre 26 – 30 zile in conditii foarte favorabile sau 50 – 70 zile in conditii mai putin favorabile. Larvele se pot observa din luna iulie sau august. Pana in octombrie se hranesc, apoi se retrag pentru diapauza. In conditiile climatice din sudul Romaniei de obicei se observa o generatie de la 1 – 2 ani.
Ce îi atrage pe gândaci?
Indiferent de tipul de daunator - indiferent daca este vorba de gandaci, furnici sau rozatoare - toate acestea cauta cel mai probabil surse de hrana si apa pe care le pot gasi cu usurinta in casa ta sau a vecinului tau. Sa nu uitam ca exista sanse foarte mari ca o parte din gandaci sa vina de la vecinul tau. Gandacii, in special, sunt atrasi de obicei de zona cu caldura media si ridica si umiditate. Ei sunt de obicei atrasi de:
- Vase murdare in chiuveta cu resturi
- Firimituri pe podele sau tejghele
- Gunoi nesigilat si lasat in casa
- Hrana pentru animale de companie pe podea
- Exces de umiditate
- Resturi de alimente in cutii sau recipiente goale
Modalități de prevenire a apariției gândacilor în casă:
- Gandacii au intotdeauna tendinta de a se stabili in locuri umede, calde si murdare. Cel mai bine este sa faci o curatenie temeinica la o anumita perioada de timp.
- Curata baia si bucataria cu o anumita frecventa pe tot parcursul anului, in special primavara – vara.
- Indeparteaza daca poti mobilierul si aparatele din bucatarie. Curata-le cu amoniac sau inalbitor. Dezinfecteaza orice spatiu sau suprafata pentru a evita ca ouale gandacilor de bucatarie sa ramana.
- Curata interiorul mobilierului si sertarelor folosind otet, alcool sau peroxid de hidrogen. Dezinfecteaza fiecare cutie, borcan sau oala, precum si ustensilele pe care nu le folosesti in mod constant.
- Nu lasa mancarea afara din frigider sau in pungi deschise, deoarece o vei transforma intr-o sursa usoara de hrana pentru gandaci.
- Scoate cosul de gunoi in fiecare zi.
- Curata cu inalbitor sau amoniac pervazurile si ramele ferestrelor.
- Evita sa lasi farfurii murdare in bucatarie, in principal noaptea, gandacii sunt mai activi pe intuneric.
- Nu pastra hartie sau cartoane pe care nu le folosesti, intr-un colt al casei.
- Daca ai animale de companie, zonele in care acestea mananca sau stau, vor fi o prioritate constanta in activitatea de curatenie zilnica, impreuna cu bucataria si baia.
- Acopera crapaturile, gaurile si spatiile de la imbinari deoarece sunt locuri bune pe unde pot intra gandacii in casa.
- Acopera scurgerea de la chiuveta pe timp de noapte.
- Gandacilor maro, alungiti, le place cafeaua, asa ca nu lasa pachetul de cafea la indemana si nici zatul. Daca ai vazut gandaci mici de bucatarie, dezinfecteaza cafetiera zilnic.
Pentru combatrea unei populatii sau invazii de gandaci echipa BMPC intervine cu echipament modern, produse profesionale, specialisti bine instruiti
Solicită o ofertă gratuit!
Căpușe

Există numeroase tipuri de căpușe, fiecare având un habitat specific. Sunt vectori pentru numeroase boli: boala Lyme, meningoencefalită, febra hemoragică din Crimea-Congo, febra Q, tularemia. Capusele au aparut cu 90 de milioane de ani in urma, iar, in prezent, pe intreg
globul sa gasesc peste 850 de specii de capuse. Cea mai frecventa fiind Ixodes ricinus, aceasta specie de capuse fiind cea care transmite boli infectioase periculoase.
Corpul capuselor este de obicei mic, de forma sferica sau ovala. Capusele adulte au patru perechi de picioare, la extremitatea lor avand ghiare sau pernite cu ventuze care le ajuta sa se tarasca pe
substrat si sa se agate de animale in cautarea gazdei. Glandele salivare elaboreaza o secretie, care este introdusa gazdei odata cu intepatura. Secretia nu numai ca impiedica coagularea sangelui, dar face ca intepatura sa nu fie perceputa. Aceasta secretie poseda si proprietati toxice, si odata ajunsa in plaga poate sa provoace durere.

Cum recunoști mușcătura de căpușă?
De obicei, muscaturile de capuse sunt nedureroase si exista posibilitatea ca oamenii sa nu sesizeze ca au fost muscati decat atunci cand incep sa apara diferite simptome. In momentul in care musca, este eliberata o substanta anticoagulanta si antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care muscaturile de capuse sunt indolore. Capusele prefera zonele calde si umede de pe corp, iar odata ce ajunge pe gazda, aceasta migreaza de obicei catre zona inghinala, axile si par. Cand ajung in aceste locuri, capusa iti introduce capul sub piele si incepe sa se hraneasca cu sange.
Muscaturile pot fi identificate cu usurinta deoarece capusele raman atase de piele pana cand se vor desprinde singure de pielea gazdei dupa ce s-a hranit suficient. Insa, in acest interval de timp, exista un risc mare sa fi transmis deja boli infectioase.

Cum trebuie tratată mușcătura de căpușă?
Pentru a trata muscatura de capusa primul pas este indepartarea ei. Capusa nu trebuie smulsa, deoarece capul poate ramane prins in piele si apoi este mult mai greu de indepartat.
Este recomandat sa indepartam capusele folosind o penseta cu varfuri fine, iar in cazul in care nu ai la dispozitie o penseta, poti indeparta capusa cu mainile, insa folosind o manusa sau un servetel, niciodata cu mana descoperita. Capusa trebuie prinsa cat mai aproape de partea bucala, cea cu care se agata de piele. Apuca si trage usor, pana cand se despinde de piele, fara sa fortezi, deoarece corpul se poate detasa de cap. In momentul indepartarii capusei nu trebuie sa apesi pe corp deoarece fluidul toxic poate fi impins catre coprul gazdei. Dupa ce ai indepartat capusa, o poti pune intr-un borcan cu alcool sanitar si apoi te poti duce la doctor, astfel incat acesta sa poate
identifica tipul de capusa si daca exista riscul de aparitie a unei boli infectioase. Curata bine zona ranita cu apa calda, sapun si cu o solutie antiseptica (spirt sau betadina). Poti folosi si o crema pe baza de antibiotic. Poti aplica si o compresa cu gheata pe zona afectata, pe care o vei tine timp de 15-20 de minute, la fiecare 6 ore, pentru a preveni inflamarea locala.
Pentru combaterea capuselor, cu ajutorul tehnicilor modern, produselor profesionale si specialisti calificati.
Solicită o ofertă gratuit!
Precauții generale pentru a se evita bolile infecțioase transmise de insecte în călătorii
- Înainte de călătorie omul este bine să se intereseze de bolile din zona respectivă și să se vaccineze.
- Să consulte medicul de familie cu câteva săptămâni înainte de plecare pentru a afla cum să se poată proteja și ce medicamente să i-a cu sine împotriva bolilor endemice.
- Să poarte haine deschise la culoare, cu mâneci lungi și pantaloni lungi și un spray anti-insecte la nivelul pielii expuse pentru pentru a se proteja de înțepăturile și mușcăturile de țânțari, căpușe, muște.
- Să utilizeze plase pentru geamuri și pentru pat pentru a evita țânțarii, în special în zonele cuoscute cu malarie.
- Să verifice constant corpul de căpușe.
- Să evite contactul cu sângele, secrețiile sau alte fluide corporale ale altor animale și oameni.
- Să asigure mențineria de control strict al igienei alimentare și să evite consumul de produse lactate nepasteurizate.
- Dacă a fost mușcat și a primit îngrijiri în străinătate să consulte un medic la întoarcere și să continue tratamentul.
- Dacă se simte rău la întoarcere să consulte medicul și sa-l informeze despre călătoria sa pentru a evita transmiterea infecțiilor.